середа, 28 квітня 2021 р.

Дороги як індикатор здоров’я економіки і… свідомості

 


Чому в розвинутих країнах дороги ремонтують швидко і роблять все максимально якісно, а в відсталих країнах роблять довго та неякісно?

Більшість звичайно скаже «винувата корупція». Це частково правда, адже відмивати гроші на будівництві доріг дуже легко – фірма родича чи друга, яка тютєлька-в-тютєльку відповідає вимогам тендеру, з легкістю отримує підряд, абияк ремонтує ту дорогу (звичайно ж дуже довго, бо треба ж імітувати важкість цих робіт та й техніки реально не вистачає), а потім 70-80% грошей дерибанить з своїми друзями-чиновниками. Перевірити реальні витрати практично неможливо та й нема кому.

Але сама форма нашої корупція є результатом хворої свідомості. Анекдот про те, що чиновник, який за гроші виділені на ремонт доріг купив Порш і не може на ньому їздити бо нема дороги – це не анекдот… це реалії нашої країни.

Якщо хтось думає, що в ЄС чи Штатах немає корупції (ха-ха-ха) – він дуже помиляється. Але працює вона там зовсім по іншому.

Розглянемо корупцію в відсталій країні та в розвинутій країні, на прикладі з ремонтом мосту.

Відстала країна

Візьмемо до прикладу якусь відсталу країну (наприклад У…ганду) і її столицю (К…ампалу). І є там такий собі Індустріальний міст, який є важливою транспортною артерією міста. Міст можна відремонтувати неякісно за 1 мільйон басків і за 4 місяці, або якісно за 2 мільйони баксів і за 4 тижні.

Як чинить чиновник-корупціонер на ім’я Мамбуда. Він оголошує тендер на ремонт мосту за 4 мільйони баксів. Брат його кума Джамшурбуда, виграє цей тендер і витративши 1 мільйон баксів, через 4 місяці здає міст сумнівної якості. 1 мільйон баксів кладе собі до кишені Мамбуда, 1 мільйон – його кум та 1 мільйон Джамшурбуда.

Розвинута країна

Візьмемо до прикладу якусь розвинуту країну (наприклад Німеччину) і її столицю (Берлін). І є там такий собі Індустріальний міст, який є важливою транспортною артерією міста. Міст можна відремонтувати неякісно за 10 мільйон басків і за 4 місяці, або якісно за 20 мільйони баксів і за 4 тижні. Чому так дорого, якщо міст такий самий як в У…ганді??? Бо в Німеччині все дорожче – у них ВВП на душу населення в 60 разів більший ніж в Уганді.

Як чинить чиновник-корупціонер на ім’я Дітріх. Він оголошує тендер на ремонт мосту за 22 мільйони баксів. Брат його кума Джамшурбуда (кум просто з Уганди емігрував), виграє цей тендер і витративши 20 мільйон баксів, через 4 тижні здає міст суперової якості. 2 мільйон баксів кладе собі до кишені Дітріх, а фірма Джамшурбуди дуже радіє, що виконала таке хороше замовлення (20 лямів все-таки) і тепер всі хочуть з ними працювати, бо вони швидко і якісно все роблять.

Так це ж Німеччина і Уганда – скаже хтось. В Німеччині ВВП на душу населення в 60 разів більший ніж в Уганді.

А чому?

Бо чиновник-корупціонер на ім’я Дітріх міркував так!!! Якщо Індустріальний міст ремонтуватимуть 4 місяці, а не 1 місяць – то зайвих 3 місяці близько 50 тисяч автомобілів будуть стояти в заторі зайвих 30 хвилин щодня. За цей час:

1. 100 тисяч мешканців Берліну недовиконають на своїх робочих місцях 50 тисяч годин роботи ЩОДНЯ (20 робочих днів в місяці). Це 1 мільйон годин роботи в місяць. За три місяці це 3 мільйони годин. Кожна година роботи в Німеччині – це +22 бакси до ВВП країни. Таким чином ВВП Німеччини недоотримає 66 мільйонів басків.  

2. 50 тисяч машин, в заторі, спалять зайвих 150 тисяч літрів палива в день. Це 3 мільйони літрів в місяць, 9 мільйонів літрів за три місяці. Приблизно 10-12 мільйонів баксів – просто вилетять в трубу.

3. Токсичні гази від 9 мільйонів літрів палива, потраплять в легені мешканців Берліна і частково навіть в легені самого Дітріха…

…Та ну його до біса – подумає Дітріх – я що дикун якийсь… треба все зробити по нормальному.

І Дітріх все зробить по нормальному. Він буде щоденно робити «акт жорсткого контролю» над мозком Джамшурбуди, він особисто перевірить якість бетону, арматури і асфальту… Через місяць Дітріху вручать у мерії грамоту за успішний інфраструктурний проекті і дадуть велику відпустку… і Дітріх поїде з сім’єю у свою віллу на південному березі Франції, яку як раз нещодавно купив.

А в цей час в Уганді Мамбуду застрелили грабіжники, поки він стояв в заторі на своєму новенькому Порше…

© Єгор Шишенок 2021