понеділок, 22 вересня 2014 р.

Відеофіксація – шлях до добробуту в країні

   Близько двох років тому, у розмові з одним знайомим, зачепили тему заборони з боку СБУ засобів прихованої відеофіксації. Думка мого співрозмовника, який доречи дуже обізнаний в цій сфері, полягала в тому, що ніколи і ні за яких обставин, жодна влада у нашій країні не дозволить громадянам засоби відеофіксації, бо вони унеможливлять корупцію, унеможливлять хамство, свавілля, некомпетентність, невміння працювати великої кількості чиновників… Відеофіксація кожним охочим всього, що він бачить (я не говорю про особисте життя інших людей чи роботи пов’язаної з державною і комерційною таємницею) - це супер-прозорість.
                Тільки уявіть, що будь-який громадянин (серед яких і деякі колеги) - пересувна прихована відеокамера… Як в таких умовах можна брати хабарі, байдикувати чи по хамськи відноситись до людей. Тому відеофіксація «роботи чиновників» це справжнє табу… Якщо пригадати то хотіли навіть з автомобільними відеореєстраторами боротись, аби й гаішників не «фіксували».
                Проте прийшла зима 2013-2014, яка стала водночас Зимою Гідності та зимою безневинної крові. А тепер подумайте чи могло б суспільство так глибоко відчути потребу скинути з себе «кровосісяв» якби не було відео з катуванням Гаврилюка, відео зі звірствами «беркутні» тощо. Якби не журналісти, якби не прості громадяни які камерами, фотоапаратами та смартфонами зафіксувати злочини скинутого режиму, було б набагато складніше довести навіть сам факт тих злочинів.
                А тепер увага пропозиція. А чи не внести нам поправку в Конституцію, яка б гарантувала право кожного громадянина на проведення відеофіксації чого завгодно, окрім особистого життя інших людей, судового процесу та державної і корпоративної таємниці.
По суті Вас і зараз хто завгодно може зняти на смартфон на вулиці і це нормально, а от якщо зараз зняти хамство чи хабарництво високопоставленого чиновника то скоріш за все у вас і засіб зйомки заберуть і в СІЗО посадять. А з поправкою до Конституції відеофіксація буде Вашим конституційним правом.


Думаю варто подумати над цим…