вівторок, 17 лютого 2015 р.

Оповідання «Гальмоноїди»


«Гальмоноїди»


******************************************

2016 рік за літочисленням місцевої раси.
На орбіті між орбітами третьої і четвертої планет системи.

Зміст діалогів адаптовано та локалізовано для розуміння представниками людської раси  

-          … Отож, хто посідає перше місце в нашому сьогоднішньому ТОП-10 найповільніших і найтупіших рас відомого Всесвіту?! – з притаманним йому артистизмом, вигукнув вчитель Зулу і всі його вісім очей інтригуючи прищурилися – Зустрічайте! Смішні і абсурдні – гальмоноїди!!!
-          Я ж вам казав – радісно зашипів до інших студентів Кваба – гальмоноїди - найтупіші у світі.
-          Так, Кваба, ти був правий, – підтримав Зулу учня – серед дванадцяти мільйонів відомих рас, що втілюють Божі Іскри, гальмоноїди – найлінивіші, найменш організовані і найменш раціональні істоти, що призводить до рекордно повільного розвитку їх цивілізації.
Зулу махнув щупальцею і на прозорій стіні космольоту з’явилися анімовані зображення.
-          Уявіть, на цій крихітній планеті, дев’ятого класу, юрбляться майже сім з половиною мільярдів гальмоноїдів - це більше ніж населення всіх планет в галактиці равликоцифалів. Найсмішніше те, що гальмоноїди, які доречи не знають, що крім них в космосі хтось є, бояться інопланетян, котрі могли б захопити їх Землю заради ресурсів.
Студенти вибухнули реготом.
-          І це ще далеко не все – з захопленням продовжував Зулу – ось ще кілька смішних фактів: гальмоноїди єдина в світі раса яка витрачає на міжусобні війни більше ресурсів ніж на науку, єдина, що використала термоядерний синтез в військових цілях, а досі не змогла використати його з користю, єдина, що за три покоління не спромоглася вибратися в космос далі супутника своєї планети.
Кваба та його однокурсники почали зеленіти від сміху.
-          Але є й через що пожаліти цих дурбеликів – Зулу зробив серйозний вираз обличчя – Тисячами поколінь вони страждають через свою матеріалістичну обмеженість, через нерозуміння всього що відбувається навколо них. Переважна більшість гальмоноїдів входять в Світ, протягом життя здійснюють фізіологічні процеси метаболізму, та виходять з Світу анітрохи його не змінивши. Екзорозум, прагнучі змінити світогляд гальмоноїдів та надати прискорення їх розвитку, відправив до них антикризового менеджера класу Спаситель. Той в найдоступнішій формі доніс підопічним базові положення раціонального світогляду та спробував налагодити систему освітнього розповсюдження цих знань…
-          А вони його вбили, а отриманні знання пропустили повз вуха – не витримавши, перервав вчителя Кваба.
-          Так, Кваба, майже так і було, але не можна переривати вчителя – розсерджено промовив Зулу та продовжив - Отримані знання гальмоноїди оформили у декоративні релігії, які не просто відокремили від науки а в певній мірі протиставили їй. З того часу минуло вже майже сто поколінь, а гальмоноїди і надалі продовжують вбивати один одного, грабувати, вибудовувати егоцентричні взаємовідносини навіть на колективному рівні.
-          Вчителю – звернувся до Зулу один з студентів на ім’я Наук – можливо, у такому особливому випадку, Всесвітня Рада Розвинутих Рас могла б порушити Мораторій та втрутитися, аби допомогти гальмоноїдам вибратися з «болота тупості»*.
-          Я розумію твої почуття жалості, Наук, проте зовнішнє «вливання розуму» нічого не дасть якщо в макітрі не відбуваються потрібні процеси – підсумував Зулу – Отож, думаю, наша коротенька напіврозважальна екскурсія на цьому завершена і зараз ми відправимося в галактику ЕШ4891 аби стати свідками застосування передової технології швидкого будівництва нової галактики з матеріалів чорної діри.


  



*- дослівний термін відсутній в будь-якій людській мові


© Шишенок Егор 2014