четвер, 3 грудня 2020 р.

Гроші – це кров фінансової системи країни і Світу.



Що є рушійною силою економіки? Що змушує людей кожен день докладати зусиль, працювати та збільшувати ВВП країни?

Більшість дасть відповідь – гроші.

Проте це неповна відповідь. Самі по собі гроші – це або кольорові папірці або уявні цифри на рахунку. Лежачи у тумбочці чи в сейфі, на картці чи в далекому офшорі, вони не змушують вас докладати зусиль і нічого не змінюють. Силою є рух грошей та матеріальні і нематеріальні цінності, які цей рух створює.

Найліпшим прикладом, що дозволяє уявити роботу фінансової системи, так би мовити вживу, є кровоносна система живого організму. Кожна людина, фірма, корпораціє, що працює – є своєрідним серцем, що приймає гроші і витрачає гроші, а чим більше грошей кожне серце пропускає крізь себе, тим краще всі вони живуть.

Відносно мала кількість крові не є критичною для життя, критичним є повільний рух або повна зупинка «сердець». 

В успішних країнах багато крові (грошей) та великі серця (бізнес), які «лупасять в екстазі». У відсталих країнах мало грошей та жевріючий бізнес, який додатково придушує заївшийся мозок (державне управління), охоплений раковими пухлинами (корупцією).

Питання збільшення кількості грошей в країні вирішується шляхом залучення зовнішніх інвестицій. Але залучити їх можна тільки в здоровий організм, де є здорові серця, що «требуют перемен».


© Єгор Шишенок 2020