середа, 23 грудня 2020 р.

Скільки коштує все майно на Землі

 


Нещодавно діти мене спитали - "А скільки коштує все майно, що тільки є на планеті Земля".

Давайте спробуємо разом в цьому розібратися.

За різними оцінками сукупна вартість всіх матеріальних і нематеріальних цінностей, що належить людям, державним і недержавним суб'єктам, становить від 250 до 350 трильйонів євро (усереднено 300 трильйонів євро). Враховуючи, що сумарний номінальний річний ВВП всіх країн Світу становить близько 70 трильйонів - вищевказана сума не здається такою вже й захмарною.

Що ж включає в себе ці 300 трильйонів?

Близько третини від цієї суми - це вартість всієї нерухомості на планеті. Для порівняння вартість всієї нерухомості в Києві становить 70-100 мільярдів євро, а такі міста як Нью-Йорк, Лондон чи Токіо коштують більше трильйона.

Ще третина - це різні транспортні засоби. Одних тільки автомобілів у Світі більше ніж 1,5 мільярди одиниць, а ще є десятки і сотні тисяч кораблів, яхт, потягів, літаків, гелікоптерів, танків, спецтранспортів тощо.

Інша ж третина - це все чим ми користуємось у побуті та на роботі. Сюди ж входять всі матеріальні і нематеріальні цінності (від золота в швейцарських банках і патентів Apple до бананів на столі в якійсь бідній африканській країні).

А скільки ж на Світі грошей?

А отут саме цікаве))) Є таке поняття як "грошова маса" - це всі гроші у всіх формах (готівковій, безготівковій, боргові зобов'язання банків тощо). І її сумарний обсяг не перевищує 70 трильйонів євро. А готівки так взагалі меньше ніж еквівалент 5 трильйонів євро.

  © Єгор Шишенок 2020